ウチグ

“打つ”に特化した新感覚キッチンツール

New kitchen tool specializing for ” hitting”

食べた時のおいしさは、味付けだけではありません。歯ごたえがほしいのか、ほっこりさせるのか、味付け以前に食感にこだわるなど料理のおいしさは複合的。柔らかくておいしい、なめらかでおいしい、食材の味をしっかり感じるからおいしい、作ることが楽しくておいしい、環境に優しいからおいしい…。ウチグはそんな暮らしをデザインします。

ウチグは面で力をかけます。強めに叩く、むぎゅっと潰す、トントン崩す、力加減で食材を扱う、かゆいところに手が届く道具です。調理法を変えるだけで新たな使い道も発見します。にんにくを潰したことはあっても生姜を潰したことはないのでは。生姜は数回打つと簡単に崩れ、お味噌汁や鍋に入れればぐっと風味が変わります。

一般的なSUS304よりも耐食性にすぐれたSUS316を使用。ステンレスは不動態皮膜という薄い酸化膜がつくられることで錆びにくくなりますが、特にSUS316は傷がついても自己修復作用が高いので、海水や潮風に触れる建設工業設備にも使用されている素材です。

The deliciousness of a dish when eaten is not only about seasoning. The deliciousness of a dish is complex, whether you want it crunchy or dusty, or whether you are particular about the texture before the seasoning. It is delicious because it is soft and smooth, delicious because you can taste the ingredients, delicious because it is fun to make, and delicious because it is environmentally friendly…. Uchigu designs such a lifestyle.

Uchigu applies force with a surface. It is a tool that handles food with the right amount of force, whether it is a strong tap, a squeezing, or a thumping, or a crumbling. You will discover new uses for it just by changing the way you cook. You may have crushed garlic, but you may not have crushed ginger. Ginger crumbles easily after a few strikes, and its flavor changes dramatically when added to miso soup or nabe.

SUS316, which is more resistant to corrosion than the common SUS304, is used. Stainless steel is resistant to rust by the formation of a thin oxide film called a passive film, and SUS316 in particular is a material used in construction and industrial equipment that is exposed to seawater and sea breezes because of its high self-healing capability even if scratched.

Project Team

ウチグ
メーカー:旭鉄工株式会社
デザイナー:Nyokki / 三谷悠、八幡佑希、柿木大輔

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